La Caja negra. Amos Oz

 Sobre l’autor:

Amos Klausner va néixer a Jerusalem el 1939. Fill d’una família jueva. Als quinze anys, fruit de la rebel·lió contra la seva família es va canviar el cognom  i  va  marxar a fer de granger.  Es va formar a les universitats de Jerusalem i d’Òxford Entre els anys 1957 i 1973, va treballar com a obrer i professor al kibbutz  on viu actualment.  Compromès amb la pacificació d’Orient Pròxim. Va se el fundador del moviment polític Paz  Ahora.

Sobre l’obra:

La caja negra és una novel·la  epistolar datada el 1987. Escrita en la llengua de l’autor, l’hebreu,  encara que la versió castellana està  traduïda directament de l’anglès i no de la llengua original, segurament, perquè la traducció anglesa és excel·lent.

L’edició comentada té a la portada una imatge que correspon a la bústia d’una porta de la qual sobresurt una carta. La imatge fa referència a l’estil epistolar de la novel·la.

El títol, La caja negra, és clarament simbòlic. Després d’un accident aeri, la caixa negra de l’avió serveix per desvetllar la verdadera causa del sinistre. La novel·la serà, mitjançant les cartes entre els personatges, la caixa negra dels sentiments i les passions dels personatges.

El tema principal  és l’amor i l’odi en les relacions de parella. L’autor però toca altres temes com el fanatisme, el poder, l’arrogància, la tendresa i la agressivitat .

Els personatges són complexos i  profunds. Són personatges rodons que evolucionen durant la novel·la. La Llana va de la fúria a l’amor i de la humiliació a la compressió, l’Alec va de l’odi i el menyspreu a la generositat i la humilitat, en Boaz viatja de l’arrogància a la tendresa.

En canvi, Michael Sommo i l’advocat Zakheim  són personatges molt més plans. No estan dins el conflicte. El primer, Sommo, representa el fanatisme, és un personatge sense matisos. És un personatge símbol, el fet d’esta pendent només dels seus ideals acaba deixant-lo fora del nucli emocional. L’advocat representa el món exterior, no entén el que està passant perquè està fora del món emocional de l’Alec. A més, aquest personatge representa  la tradició del jueu mercantilista que només és capaç de veure la vida des de l’òptica dels diners.

Al tractar-se d’una novel·la epistolar té uns trets característics: el tema és enfocat de manera intimista, els personatges diuen mitjançant les cartes el que, potser, no gosarien a dir a la cara. Les veus del personatges són veus directes. No hi ha narrador, són les cartes que ens expliquen la història.

La Caja negra   CASTELLÀ

Deixa un comentari