Estem llegint: “Que rebentin els actors”. Gabriel Calderón

978-84-94764-31-8T CAL

Calderón Gabriel, Que rebentin els actors

Que rebentin els actors. La filla més jove d’una família íntimament marcada pels estralls de la dictadura, és incapaç de conviure amb els clarobscurs que mortifiquen el seu passat genealògic. Amoïnat per aquesta situació, el promès de la noia construirà una màquina del temps que li permetrà organitzar un sopar nadalenc per retrobar-se amb alguns parents que ja són morts des de fa temps. El dramaturg Gabriel Calderón (Montevideo, 1982) dirigeix aquesta explosiva comèdia en què realitat i ciència-ficció es confonen per indagar en el boirós territori de les impunitats i responsabilitats no resoltes que encara bateguen sota la vida democràtica actual. ( Text extret d’ Arola Editors)

Gabriel Calderón ha escrit una vintena d’obres, la gran majoria s’ha representat a diferents països de llatinoamericans i moltes d’aquestes han estat traduïdes a diferents idiomes. De Calderón, a banda de la seva vessant dramàtica, hem de destacar la seva faceta de director. Quan escriu diu que imagina tot tipus d’espectadors: l’espectador exigent al quan ha de convèncer, l’espectador crític amb tot el que ell fa i també  aquell espectador que no coneix la seva obra.

 Que rebentin els actors  té com eix central el tema de la memòria històrica i es presenta com una estructura narrativa en la qual s’explica la història de l’Ana que reuneix després de temps  a la seva família per un dinar de Nadal. És en aquesta trobada on es barregen dues històries: la familiar i la història política del país. Els crims, les injustícies i les confusions coarten la projecció del relat familiar

 El títol Que rebentin els actors al·ludeix a l’expressió de Mújica, president d’ Uruguai fins el 2015, que deia” Ya lo dije, tienen que reventar Bodaberry, yo, todos los actores para que las cosas transciendan en su justa medida. Todavia falta un tiempo pero no mucho”

 “Rebentar” està utilitzat en el sentit metafòric de morir, però també d’allò que molesta i fins i tot del terme no suportar  més. L’obra examina tots els aspectes: uns moren, uns no ho suporten i uns estan a disgust. I quan parlem de polítics sovint parlem que interpreten i els considerem els actors del teatre de la política. Per tant, el títol serveix a Calderón per sintetitzar un conjunt de conceptes que es desgranaran al llarg de l’obra.

Si vols participar:

  • Vine a la trobada que tindrà lloc el proper divendres 6 d’abril a les 19.00 h, a la Sala Polivalent de la Biblioteca.
  • Si l’has llegit o en vols parlar, deixa un comentari!

Si vols anar a veure l’obra el dia 7 d’abril  al TNC ,  reserva la teva entrada a la Biblioteca. Bus + entrada 25 €

 

Deixa un comentari