Gaeli i l’home de Déu. Pere Calders

 Gaeli i l’home Déu. Guardonada l’any 1986 amb el Premi Joan Crexells de novel·la Catalana i a l’any 1987 va rebre el premi Ciutat de Barcelona de Narrativa Catalana.

És la primera novel·la llarga escrita per l’autor i, en canvi,  l’última que es va publicar. Va ser escrita a l’any 1937 quan l’autor tornava a Barcelona de retirada després d’haver-se allistat com a voluntari a l’exèrcit de la Republica i ser destinat com a cartògraf a rereguarda de Terol.

Calders es va formar als anys trenta, en un ambient cultural que encara estava sota els efectes del modernisme i del noucentisme, però amb la influència ja de la nova tendència artística que representava l’avantguardisme. Aquest nou moviment artístic i literari es veu reflectit a la seva obra.

L’argument de Gaeli i l’home Déu, tracta sobre la relació i les peripècies viscudes per dos personatges. Per una banda, Joan Gaeli, un individu idealista i per l’altra, en Miquel Gorienko, un rus que té la capacitat o el do de fer tota mena de miracles.

Pel que fa als temes tractats, l’autor tracta amb ironia la religió entesa com una força motriu del progrés i de Déu en el sentit de ser capaç de fer miracles. A més, és interessant la visió que fa sobre la necessitat de la unió d’aquest dos elements perquè l’un no s’entén sense l’altre i al revés. Per fer-ho, Calders caracteritza a mode de caricatura els dos protagonistes de l’obra, tant psicològica com físicament.

En conclusió amb estil directe i narrat en primera persona ens trobem davant un text amb totes les característiques de l’obra calderiana, malgrat que quan l’autor la va escriure comptava només 21 anys. Un relat que aguditza el sentit del humor del lector amb situacions absurdes resoltes amb raonaments lògics.

Enllaços d’interès

Pàgina sobre Pere Calders de la UAB i l’IEC
Pere Calders a l’Enciclopèdia Catalana
Pere Calders a lletrA
Pere Calders al Qui és qui
Pere Calders al Corpus literari Ciutat de Barcelona
Pere Caders a la Viquipèdia
Identitats: Josep M. Espinàs entrevista a Pere Calders (TV3)
Material sensible: Pere Calders (TV3)
El meu avi: Pere Calders (TV3)
Via Llibre: centenari Pere Calders (TV3)
Pere Calders. Fons Personals. Biblioteca d’Humanitats de la UAB
Web de l’Any Literari Sales, Calders i Tísner

Deixa un comentari