El mestre de Kheops. Albert Salvadó. Columna Edicions

CAT-Keops_OK-207x301

Albert Salvadó (Andorra la Vella, 1951) És enginyer industrial i escriptor en llengua catalana i castellana. Ha escrit contes infantils (La imaginació de l’infant, 1982), assaigs  (Com caçar un bon polític 1992) i novel·les (L’enigma de Constantí el Gran1997). Destaquen especialment les seves novel·les històriques. El mestre de Kheops ha obtingut el Premi Nèstor Luján de Novel·la històrica (1998)

El mestre de Kheops, emmarcada dins el gènere de novel·la històrica, és la història de dos homes que van voler canviar el seu destí. L’autor ens recrea, durant el relat, per la societat i els personatges de l’inici de l’Imperi Egipci dins el context històric del regnat del faraó Snefrú (2613 aC- 2589 aC). Però la narració va més enllà del caire històric i a través d’intrigues, amors i desamors,  de l’enveja i lluites de poder, del bé i del mal hi trobem un seguit de reflexions entorn a l’esser humà.(“L’esclau no pensa en veu alta sinó que viu a l’interior. Allà és lliure i res ni ningú i pot entrar-hi”pàg 48)

El protagonista del llibre és un esclau que aconsegueix sortir de la seva situació gràcies a la seva intel·ligència, tal i com el propi autor diu: “Sebekhotep, un dels personatges més savis de l’antic Egipte, va dir que tot és escrit a les estrelles, que la major part de nosaltres seguim els seus designis sense més ni més; els més intel·ligents són capaços de llegir-hi damunt d’elles i descobrir l’esdevenidor; i únicament pocs escollits arriben a escriure-hi i modificar el futur”. Descrit com un home pacient, però persistent que només lluita per alliberar-se de la seva condició d’esclau encara que per això hagi de renunciar a la seva seguretat i arrisqui així la seva vida. En canvi, l’antagonista el gran sacerdot Ramosi tot i el seu poder i la seva situació privilegiada, és traït per la seva  pròpia avarícia i perd la seva llibertat.

La novel·la, a més, descriu altres personatges que tenen molta força com la Reina Heteferes que gràcies a la seva intel·ligència aconsegueix tenir poder sobre el Faraó i les seves decisions. O Kannefer i Kheops víctimes de la manipulació de Ramosi  i de la poca intel·ligència del seu pare, el faraó Snefrú.

En definitiva, mitjançant un moment històric, la construcció de la primera piràmide, a través de personatges forjats amb caràcters molt ben definits i utilitzant intrigues del mon proper al faraó,  l’autor ens endinsa en la història de l’inici d’un imperi.

Albert Salvadó

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s