PA NEGRE. Emili Teixidor

Emili Teixidor (Roda de Ter, Osona, 1933) escriptor, pedagog i periodista. La seva obra va dirigida principalment al públic juvenil.

Títols com Les rates malaltes (1967), premi Joaquim Ruyra, Dídac, Berta i la màquina de lligar boira (1969) i L’ocell de foc (1969) s’han convertit ja en clàssics juvenils.

Entre les seves obres dirigides al públic adult destaquen Sic transit Glòria Swanson (1979), premi Crítica Serra d’Or, Retrat d’un assassí d’ocells (1988), El llibre de les mosques (2000), premi Sant Jordi de novel·la.

Té obra traduïda al castellà, al francès, l’italià i al portuguès.

Pa Negre

Obra guanyadora dels premis Joan Crexells, Lletra d’Or, Premi Nacional de Cultura de Literatura i Maria Àngels Anglada.

Pa Negre recrea una època i uns personatges: la postguerra a la Catalunya rural i els habitants d’una masia. Els protagonistes són els nens, l’Andreu, que és el narrador de la història, la Núria que respon al sobrenom de la Ploramiques, el Quirze jove (fill de l’hereu) i una companya d’escola la Roviretes.

L’autor fa una descripció minuciosa en la qual no falta cap tipus de detall ni pel que fa a l’època i els costums del moment i la forma de vida, ni respecte als personatges i les seves inquietuds, secrets, dubtes, emocions, mentides … Andreu i la seva cosina Núria viuen amb els seus oncles en una masia durant la postguerra. El primer perquè el seu pare és a la presó i la segona perquè els seus pares han fugit a França. El pas de la infantesa a l’adolescència, l’entrada al món dels adults, es desenvolupa en un ambient marcat per la guerra encara molt recent i els odis i ressentiments que encara segueixen vius.

Teixidor utilitza un llenguatge molt àgil que ens porta a pàgines d’una bellesa excepcional per la tendresa amb la qual descriu una situació i una realitat dura i dramàtica. És el propi lector qui acompanya el protagonista, Andreu, en el descobriment d’una realitat carregada de matisos gràcies a petites pistes, contes, converses i veritats a mitges.

Pa Negre CASTELLÀ

Anuncis

2 pensaments sobre “PA NEGRE. Emili Teixidor

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s