La Nevada del cucut. Blanca Busquets

Biografia:

Va néixer a Barcelona el 1961. De petita, va viure a Pamplona on va anar a una escola francesa, és per això, que va aprendre a llegir i parlar el francès abans que el castellà. L’any 72 va tornar a Catalunya. Paral·lelament als estudis de l’escola, va completar la seva formació amb la  dansa clàssica –va ballar fins als vint-i-cinc anys- i va estudiar música -solfeig, piano i harmonia-. A més, va formar part de diversos cors i va tocar durant deu anys a l’orquestra Joventut Percussionista de Catalunya. També va fer incursions en el món del teatre.

Malgrat totes aquetes aficions artístiques, el que realment ha omplert la vida dela Blancaha estat l’escriptura. Als nou anys, va dir que volia ser escriptora i, als dotze, va escriure el seu primer conte i va guanyar el seu primer premi per a adults amb una narració escrita quan només tenia disset anys.

Actualment, treballa a Catalunya Ràdio i escriu periòdicament als diaris digitals Nació Digital i Osona. Com.

Obra:

Novel·la

Presó de Neu. Barcelona: Proa, 2003.

El Jersei. Barcelona: Rosa dels Vents, 2006.

Tren a Puigcerdà. Barcelona: Rosa dels Vents, 2007.

Vés a saber on és el cel. Barcelona: Rosa dels Vents, 2009.

La nevada del cucut. Barcelona: Rosa dels Vents, 2010.

Obres traduïdes

A l’alemany : Die Woll-Lust der Maria Dolors (El Jersei).Publicat en audiobook en 4 CD’S per l’editorial The Höverlag, 2011

Al castellà A saber dónde está el cielo (Vés a saber on és el ce)]. Barcelona: Plaza & Janés, 2009. (Trad. Cruz Rodríguez Juiz)

Al rus Sviter [El Jersei]. Moscou: Inostranka, 2008. (Trad. Ekaterini Gushinoi)

 A més, és l’autora de diversos guions de ficció emesos per Catalunya Ràdio.

La nevada del cucut:

És la historia de dues dones, la Tònia ila Lali. Entrela història d’una i de l’altra hi ha cent anys de diferencia.La Tòniaviu en el medi rural ila Lalia  Barcelona. Tot i l’abisme que existeix entre elles, tant pel que fa a l’àmbit com pel que fa al temps que els ha tocat viure, entra les dues històries es teixeixen uns vincles i unes similituds de sentiments i de vivències que ambdues superen gràcies  a l’escriptura i el poder que aquesta té per elles de curació, consol o motiu de lluita.

Aquest paral·lelisme queda plasmat en la distribució dels capítols que fan grans salts de temps fins la descoberta dels papers dela Tòniaque donen resposta a molts dels interrogants que el lector s’ha anat fent durant la lectura.

El tema central de l’obra és la necessitat d’escriure de dues dones que mitjançant l’escriptura trobem la felicitat dins d’un escenari on el silenci és el tercer protagonista. “El silenci de les enveges, dels maltractaments, de les lluites pel poder, aquí pretextualizat amb la lluita entre dues famílies rivals, dues famílies que, per conduir-nos a l’absurd mateix d’aquestes lluites, acaben inexorablement formant part d’unes mateixes trajectòries, bifurcant els seus camins de manera inexorable i fins impensable.”(Bloc de literatura juvenil i fantàstica,) .

Tot això amb l’ombra de la figura de Caterina Albert i la seva obra Solitud. “La nevada del cucut se puede leer como un gran homenaje a la figura y el genio de Caterina Albert y un homenaje a las mujeres que empuñaron plumas en épocas en que eso era cosa de hombres y para hablar de temas que una mujer no tenía que saber.” (Bloc de David Serrano Blanquer,)

Enllaços:

Catradio

Revista de lletres

Entrevistes:

Marc Serena: “Per escriure novel·la has d’haver viscut”, Regió7, 7 de desembre de 2007

Idoia Ruiz: “Los personajes de mis libros aprenden como yo”, Psychologies, maig 2009

Mara Calabuig: “Blanca Busquets, una perfeccionista”, Las Provincias (València), 9 d’agost de 2009.

Quico Sallés: “Escriure m’allibera”, Nació Digital.cat, 24 de desembre de 2010

Lluís Bonada: “Al costat del paisatge bucòlic..”, El Temps, 25 de gener de 2011.

Àngels V.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s