El baobab que enloqueció. Guia de lectura

Biografia de l’autora:

Ken Bugul és el pseudònim utilitzat per Mariètou Mbaye Biléoma. Va néixer el 1948,a Ndoucoumane, el Senegal. Després d’acabar la secundària al Liceu Malick Sy de Thiès, comença els seus estudis universitaris a Dakar, on obté una beca per acabar la seva especialització a Bèlgica. Quan va tornar al Senegal, es va casar el 1980 amb un ancià que va  morir pocs mesos després del seu matrimoni.
Ha treballat a Dakar, per a l’Associació Senegalesa per al Benestar Familiar, en l’àmbit de la planificació familiar. Més tard, va treballar per a un organisme internacional a Brazzaville.

El Baobab que enloqueció:

Novel·la en clau autobiogràfica que recrea la lluita dels valors tradicionals i alhora enyorats i la modernitat en la qual la protagonista tampoc se sent integrada. La manca d’identitat personal se superposa a la falta d’identitat nacional en la qual es troba el Senegal i qualsevol país africà.

Ken, la protagonista, viatja a Bèlgica gràcies a una beca per ampliar estudis. A Brussel·les aviat abandona la residència catòlica on s’allotja i coneix un pintor amb qui anirà a viure. Mitjançant diversos personatges de la bohèmia, entra en una dinàmica en la qual es precipita a la recerca d’un sentit a la seva existència, sense sentir-se part ni de l’Àfrica, caricatura del que va ser per efecte de la colonització, ni tampoc d’Occident, realitat molt més dura i complexa del que pensaven aquells que es van jugar la vida en un camió algerià en creuar el desert o en una  pastera per arribar a la terra promesa.

A l’obra es reflecteixen clarament temes com: la diferència de cultures en temes com la poligàmia i la monogàmia o les drogues, la pèrdua d’identitat d’aquells que abandonen els seus orígens i acaben no sentint-se identificats ni amb la nova cultura ni amb la seva pròpia, l’esnobisme, la prostitució, l’homosexualitat i l’avortament.

Obres publicades :

 • Le Baobab fou. Dakar: Les Nouvelles Editions Africaines, 1982
 • Cendres et braises. Paris: L’Harmattan, 1994 Riwan ou li chemin de sable.
 • Paris: Présence Africaine, 1999.
 • La Folie et la mort. Paris: Présence Africaine, 2000.
 • De l’autre côté du regard. Paris: Le Serpent à Plumes, 2003.

Enllaços i recursos:

El baobab CASTELLÀ

M. Àngels Vázquez  / Lidia Bartolomé

Anuncis

3 pensaments sobre “El baobab que enloqueció. Guia de lectura

 1. M.Àngels Vázquez diu:

  El baobab que enloqueció no ha obtingut una puntuació massa alta entre les lectores. En finalitzar el debat cada una de les integrants va puntuar el llibre en 0 i 10 punts, el resultat obtingut no va arribar a superar els 5 punts. Un dels trets més comentat ha estat la desestructuració en la narració, segurament causada per el caos vital de la pròpia escriptora i protagonista de l’obra.
  Pel que fa a la temàtica, tot i que la novel•la tracta diferents temes, el més comentat ha estat el de la falta d’identitat de la Ken a conseqüència, bàsicament, de dos factors: la marxa a Europa i el xoc cultural que això comporta i l’enyorança de la seva mare que la va abandonar quan ella era molt petita.

  M'agrada

 2. cescamas diu:

  Estic d’acord amb la valoració que heu fet al Club de Lectura sobre el llibre. El que em va semblar molt interessant del llibre és que la mateixa autora reflectís les experiències de la seva pròpia vida en el llibre per això poder conèixer de primera mà com viuen les dones a l’Àfrica i què suposa per elles el procés migratori.

  Està molt bé tenir un bloc per fer els comentaris!!!!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s